Lillebælt - Nyd nærværet

Lillebælt

Naturpark LillebæltFredericia, Kolding og Middelfart kommune og Destination Lillebælt arbejder på at skabe en naturpark i Lillebælt-området. 

Formålet er, at profilere områdets storslåede natur, og samtidig bidrage til at flere – lokale og turister – får glæde af naturen. Alt sammen under hensyntagen til områdets enestående kombination af et unikt hav- og fjordområde, natur, landskab, kultur og geologi.

Naturpark Lillebælt vil blive baseret på frivillighed og borgerinddragelse. Borgere, virksomheder, foreninger, skoler og andre kan byde ind og være med til at udvikle nye rekreative og kommercielle tilbud i naturparken.

Læs mere om Naturpark Lillebælt her.Naturen ved Lillebælt er noget helt særligt – omfavnelsen af vand og skøn natur, gør destinationen til en af Danmarks smukkeste. 

Eksempler på oplevelser
 Meldahls Rådhus Meldahls Rådhus er tidligere rådhus i Fredericia og har navn efter arkitekten Ferdinand Meldahl. Det blev indviet i 1860 (naturligvis d. 6. juli!). Arkitekten har også tegnet Marmorkirken i København samt Tinghusene i Aalborg og Randers. Heldigvis overlevede det nye flotte rådhus Preussernes bombardementer i 1864-krigen, kun få år efter indvielsen. I dag fremstår rådhuset som en historisk perle og et fint eksempel på dansk bygningsarv. Bygningen er fra en periode i Danmark, hvor der blev hentet inspiration fra det øvrige Europa. Den imponerende bygning repræsenterer på én og samme tid norditaliensk middelalder og byzantinsk stil, og den regnes for et af Meldahls hovedværker. Da rådhuset også fungerede som arresthus, betød det at borgmesterkontoret lå blot ca. 4-6 meter fra de 10 fængselsceller! På pladsen foran rådhuset er der nedlagt støbejernsfelter med de love og privilegier som Frederik d.3 tilbød folk, hvis de til gengæld ville bosætte sig i hans nye, men mennesketomme fæstningsby. Kongen lokkede blandt andet med religionsfrihed, skattefrihed, straffrihed til kriminelle, gratis byggegrund, toldfrihed og flere andre ting. Meldahls Rådhus var byens fjerde rådhus. Det første rådhus lå på hjørnet af Kongensgade og Oldenborggade, det andet lå i Prinsessegade overfor det nuværende teater. Det tredje rådhus lå skråt overfor Meldahls Rådhus. Det femte rådhus er det nuværende - opført i 1965.
Fredericias byvåben med valgsproget “Pro pace armatus” (”Væbnet for freden”), udtrykker ganske præcist Fredericias historiske betydning som forsvarsanlæg.

Kulturoplevelser Se på kort
 Elbodalen Elbodalen er en markant landskabsformation skabt af vandstrømme tilbage i tertiærtiden og modelleret af is og smeltevand i efterfølgende istider. I dag fremtræder Elbodalen som en kraftig dalsænkning med op til 40 m høje skrænter, der skal passeres, når man fra vest nærmer sig Fredericia.

Fra Elbodalen strækker sig mod vest to markante sidedale Østdal og Mølleådalen. Især Mølleådalen rummer kulturminder fra dengang, vandkraften var en vigtig energikilde i Danmark. Der findes stadig rester af fire navngivne møller langs Mølleåen på en strækning på kun 5 km. Gammelby Mølle er smukt restaureret. Elbodalen er Fredericias største, sammenhængende naturområde, der strækker sig fra Gudsø Vig i syd til Vejle Fjord i nord. I bunden af dalen løber Spang Å. På grund af det varierede landskab med både fugtige og tørre naturområder, rummer Elbodalen et rigt dyre- og planteliv. Der yngler blandt andet isfugl, pungmejse og rød glente. Orkidéen Maj-Gøgeurt, der er et tegn på artsrige naturenge, vokser flere steder i Elbodalen. I Elbodalen finder du flere naturskønne lokaliteter blandt andet Kongsted Søerne. Elbodalen byder også på fine gå- og cykelture. 
Ukategoriseret Se på kort
 Kitzchen cafe  STREET FOOD (Udendørs) Kitzchen Street food er en hyggelig scene hvor rå og afslappet indretning af det 300 m2 store udendørsområdet er rammen for en god totaloplevelse med familie og venner. Vi serverer verdensklasse burgere og andestegte fritter på en usnobbet og afslappet måde. ``Scenen er sat``. Kom forbi og hæng ud under de kulørte lamper med et cool lounge lydspor i baggrunden og ikke mindst en helt igennem hyggelig stemning.     Madoplevelser Se på kort